The season to be jolly?

Falalalala, la, la, la, la, het chocoladeseizoen is weer begonnen. Al is cacao een tropisch product, sinds het in noordelijke regionen een vaste vorm heeft gekregen (chocolade) is het een seizoensproduct geworden dat wij toch vooral tijdens de koudere jaargetijden genieten. Voor chocolademakers is daardoor de zomer het seizoen geworden waarin zij zich voorbereiden op december, het hoogtepunt van het jaar. 

Maar of dit nu werkelijk een "jolly" chocoladeseizoen gaat worden? De gestegen chocoladeprijzen zullen merkbaar worden in de winkel. Bij de grote producenten zijn de oudere, goedkope voorraden langzamerhand op en de inkopen, die tijdens de piek van de prijsexplosie begin dit jaar werden uitgesteld, zullen toch een keer moeten worden gedaan. Weliswaar zijn de speculanten als een sprinkhanenplaag verder getrokken naar nieuwe markten om kaal te vreten, de cacaomarkt blijft, zoals het er nu naar uitziet, stabiel achter op prijsverdubbeling ten opzicht van vorig jaar. Dat gaan wij consumenten het komende chocoladeseizoen merken. 

Zelf ben ik er wel blij mee, want het prijsverschil tussen kwaliteitschocolade en industriële shit was veel te groot om voor een oppervlakkig proevende chocoladesnoeper de keus naar goede chocolade te rechtvaardigen. Anders gezegd: met een minder groot prijsverschil, gaat smaak een belangrijkere rol spelen en dat kan alleen maar positief uitpakken voor de craft-chocolate beweging.

Ik heb deze week twee grote repen qua verpakking uitgezocht. Zowel het Poolse Beskid Chocolate als het Zweedse Höganäs Chocolate maken repen van 70gram, maar verpakken deze op een formaat dat zeker 200gram doet vermoeden. De Poolse fabrikant verwerkt een uitgebreid assortiment aan cacaosoorten vanuit alle uithoeken van de wereld. De Zweedse chocolademaker gebruikt slechts één cacaosoort, namelijk van de Hacienda San José in Los Rios, Ecuador. Jammer is dan wel dat ze er niet bij vertellen wat voor een cacaosoort hier geteeld wordt. 

- Beskid Chocolate, Mexico, Soconusco, 70%. Volgens de verpakking hebben we hier met een blend van Criollo- en Trinitariocacaosoorten van doen. De geur is echt bedwelmend zoet, banaan en rozijnen. De krak is luid en strak. De kleur veel donkerder dan gedacht. Heel makkelijk smelt deze reep niet, maar hij gaat qua smaak wel meteen los. De banaan is de dominante smaak met een dikke laag suiker, maar zou gauw deze reep is gesmolten krijg ik toch een behoorlijk bittere nasmaak in mijn mond. Ik ga dan te veel een roosteraroma krijgen, licht verbrand. Het mondgevoel is tijdens het smelten prima, maar ook daar is de nabeleving het zwakke punt: zanderig en droog. Mooi begin, maar zwak einde.

- Höganäs Chocolate, Ecuador, Mörk Choklad 80%. Om het even welke cacaosoort er gebruikt is, de reep ruikt naar kokos en terwijl de verpakking mij een houdbaarheid van nog meer dan een jaar belooft, ruikt deze reep naar slecht geworden kokosvet. Ook deze reep is knaldonker van kleur. Ik proef hem wel, maar sorry, dit is niet te doen. Een ranzige smaak met een aroma van verbrande bonen. Ik laat het hier maar bij, Fa, la, la, la, la, soms is het seizoen niet lekker.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

Choco-praat: Wouter Tjeertes, vijf jaar Pure Chocolate

Een chocolatier die van chocolade weet