Kunstmatig proeven?

Ik vroeg me af of het schrijven van een ChocoladebloG niet compleet overbodig is geworden. Vrijwel ongemerkt is het tijdperk van de kunstmatige intelligentie aangebroken en een artikeltje schrijven is kinderlijk eenvoudig geworden, even Chat GPT instrueren en klaar. 


Wel, hieronder staan zowel mijn instructies aan Chat GPT als wat dit vernuftige programma er van heeft gemaakt. Mij valt op dat ik vooral reclametaal terugvindt in dit bijeengeraapte artikel, maar dat is niet verwonderlijk. Het meeste wat op internet te vinden is over craft-chocolademerken zijn advertenties en verkooppraatjes. Kritische beschouwingen zijn duidelijk in de minderheid. Ik zelf heb namelijk ernstige bedenkingen wanneer een bedrijf het woord "duurzaam" in de mond neemt, maar ondertussen cacaobonen vanuit Afrika naar Hawaï laat komen om er chocolade van te maken die vervolgens weer in Europa verkocht wordt. 
Het feit dat Dylon Butterbaugh, mede oprichter van Manoa, nu zelf een cacaofarm heeft is door Chat GPT weliswaar opgepakt, maar het vreemde verhaal dat de Mililani reep zowel in bean to bar als tree to bar beschikbaar zou zijn is complete onzin. 
Ronduit hilarisch is in mijn ogen een algoritme dat uit verschillende beschrijvingen een smaakprofiel van een chocoladereep geeft. 

Voor wie het interesseert, maar in de eerste plaats voor mezelf, geef ik hier alvast mijn eigen smaakaantekeningen.

- Manoa Mililani, 70 %: de reep is niet heel donker van kleur en ziet een beetje mat. De geur is fascinerend: een bijna alcoholisch aroma van mirabellenlikeur is sterk op de voorgrond aanwezig, maar de geur heeft ook iets van overrijpe mango's. Op mijn tong smelt de reep vrij vlot weg en ook hier weer een alcoholsmaak. Ik proef ook veel bloemen en fruit, kersen, maar alles haast een tikje over de top. Geen zware chocoladesmaak of roosterbitters, maar juist veel zoet en aroma's die hoog in mijn neus blijven hangen en nog een tijd lang bij het in en uitademen door de neus, herbeleefd kunnen worden. Deze reep is meer een explosie voor de neus dan voor de tong. 

En dan hier wat een algoritme als chocoladeblog schreef: 

Mijn opdracht:

Schrijf een artikel van maximaal 300 woorden over het Hawaïaanse chocolade merk Manoa. maak daarin het verschil duidelijk tussen de bean to bar repen en de tree to bar repen. eindig het artikel met een smaak analyse van de Mililani reep

ChatGP:Titel: Manoa: Een Hemelse Reis van Bean to Bar en Tree to Bar Chocolade

In de weelderige tropische omgeving van Hawaï, waar de zonovergoten stranden en weelderige regenwouden samenkomen, bloeit een ambachtelijk chocolademerk dat de zintuigen betovert: Manoa. Met hun unieke benaderingen van het chocolade maken, brengt Manoa zowel bean to bar als tree to bar repen op de markt, waarbij elk proces een eigen karakter en smaakprofiel aan de chocolade toevoegt.

Het bean to bar concept van Manoa draait om het ambachtelijk verwerken van cacaobonen tot verfijnde chocolade, met de nadruk op transparantie en kwaliteit. Bij Manoa wordt elk stadium van het proces zorgvuldig gecontroleerd, van het selecteren van de beste cacaobonen tot het branden, malen en concheren. Door deze nauwgezette aandacht ontstaat er een chocolade die de nuances van de cacaoboon tot uiting brengt, met subtiele smaaklagen en complexe aroma's.

Daarentegen gaat Manoa met hun tree to bar benadering nog een stap verder in het proces. Ze telen en oogsten hun eigen cacaovruchten op de vruchtbare gronden van Hawaï, waardoor ze volledige controle hebben over het teeltproces. Deze duurzame praktijk stelt Manoa in staat om niet alleen de kwaliteit van de cacao te waarborgen, maar ook de impact op het milieu te minimaliseren. De tree to bar repen van Manoa hebben een onderscheidend karakter, doordrenkt met de unieke terroir van Hawaï, wat resulteert in een onvergetelijke smaakbeleving.

Een van de meest geliefde creaties van Manoa is de Mililani reep. Deze sensationele creatie is een perfecte illustratie van de passie en vakmanschap die Manoa in hun chocolade legt. De Mililani reep, die beschikbaar is in zowel bean to bar als tree to bar varianten, verleidt de smaakpapillen met zijn fluweelzachte textuur en rijke smaakprofiel.

Bij het proeven van de Mililani reep, wordt men begroet met een heerlijke geur van geroosterde noten en een vleugje exotisch fruit. De smaak ontvouwt zich geleidelijk, waarbij tonen van donkere chocolade en karamel harmonieus samenkomen. Een subtiel vleugje bloemen en een lichte hint van zeezout voegen een verrassend element toe aan deze verrukkelijke ervaring. De afdronk is langdurig en bevredigend, waardoor de herinnering aan deze chocolade nog lang blijft hangen.

Manoa's onderscheidende benaderingen van het maken van chocolade, zowel bean to bar als tree to bar, hebben geleid tot een assortiment aan weelderige smaaksensaties. Of je nu kiest voor de bean to bar of de tree to bar repen, elke hap neemt je mee op een reis naar de smaakvolle r


Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

Choco-praat: Wouter Tjeertes, vijf jaar Pure Chocolate

Ghana, of de chocolatier zonder cacao