CHOCOA of overdaad schaadt niet

CHOCOA en het Chocoladefestival Amsterdam staan weer voor de deur. En dat betekent dat iedereen op 8 en 9 februari in de Beurs van Berlage de mooiste chocolades ter wereld kan kopen. Ik krijg vaak de vraag; hoe kom je aan je chocolade? Nou, kom naar het Chocoladefestival en ik laat je proeven wat je nog nooit geproefd hebt. 
Chocolade is een smaakuniversum zonder einde en de gelegenheid om die rijkdom te proeven, mag je niet missen.



Om ruimte te maken in mijn voorraad bespreek ik deze keer vijf repen. Voor alle repen geld: gemaakt van  Braziliaanse cacao.
Brazilië is en blijft voor mij een chocoladebron vol verassingen en zo zijn ook deze repen zijn zeer verschillend. De Luisa Abram reep, net als Francisco Cruz reep van Nicolas zijn gemaakt van wilde cacao uit de Amazonas, maar de repen van Mestico en Ilhéus zijn van cacao uit de regio Bahia. Daarbij moet dan weer opgemerkt worden dat Mestico bij het fermenteren van zijn cacao bijenhoning heeft toegevoegd. Dan hebben er tot slot ook twee repen inclusies: de Ilhéus reep is met paranoten en aan een van de Nicolas repen is jambupoeder toegevoegd. Dat Nicolas Danaux met zijn merk Nicolas Chocolate do Belga wel erg nadrukkelijk naar zijn Belgische roots verwijst, voegt voor mij niets toe. Sterker nog, die Belgische connotatie doet eerder afbreuk aan het trotse verhaal Braziliaanse chocolademakers.

Luisa Abram  , Amazonian Wild Cacao, Rio Purus, 70%. Prettig dat er twee kleine reepjes in de verpakking zitten in plaats van een grote. De kleur is iets lichter dan ik verwachte, de geur is behoorlijk scherp, maar met wat geduld komen de aroma's los: ik ruik ahornsiroop met pruimen en sinaasappel.
De krak is kort en droog, de breuk strak. Op mijn tong geeft deze reep meteen het gevoel van luxe, dik en romig smelt de chocolade op mijn tong en ik proef veel bruin fruit met karamel en milde koffie. Opvallend zoet met weinig frisheid, maar wel pure verwennerij voor op een grijze winterdag. 

Mestico Chocolates , Hidromel, 77%. Deze reep is van cacao waarbij er tijdens het fermenteren bijenhoning is toegevoegd en dat is merkbaar. Bij het openen ruik ik al de zware lucht van bijenwas. De reep is donker van kleur, maar wel wat kruimelig bij het breken en voelt droog aan. De smaak is dan toch wel een verrassing: naast bloemenhoning natuurlijk komt er ook veel frisheid los uit deze reep. Ik proef een lichte champagne, inclusief de alcohol. Er straalt een bloemige frisheid van rozenaroma's over de toch kernachtige cacaosmaak, als combinatie een sensatie. Wel jammer dat het mondgevoel zo droog uitvalt.
  
- Chocolate caseiro ilheus , Castanha do Pará, 70%. In deze reep zitten dus paranoten en dat is ook wel het spannendste wat je aan deze reep kunt proeven. De reep proeft alsof er veel aan gesleuteld is om er smaak toe te voegen. Bij bestudering blijken er vooral veel verschillende lecithine soorten in deze reep te zitten. De reep breekt met een zachte plop en kruimelt wat. De smaak.....oh hemel, wat slecht. Waterig en chemisch, deze reep brengt me echt het slechtste wat ik in tijden geproefd heb. Kleine brokjes paranoten kunnen niets compenseren van deze kunstmatige smaak. Mijdt dit merk!!! 

Omdat ik geen werkende link naar een website van "Nicolas Chocolate do Belga" kan vinden. bespreek ik de repen zonder.  

- Nicolas, Terruá Tueré, Francisco Cruz, 72%. Heel duidelijk is de verpakking niet, maar er staat op vermeld dat de cacao uit het Amazone regenwoud is en de heer Cruz de "producent" is. Laten we dan maar zeggen dat hij daar een cacaoplantage heeft. 
De reep ziet er extreem donker uit. De geur is echter mild, melasse en krenten. Het breken geeft een droge, strakke krak. Op de tong wil deze chocolade best smelten, maar de smaak komt niet los. Ik blijf hangen op wat vanille en bloemige aroma's, maar ook op een beetje onaangename, onrijpe bananensmaak. Daarbij is deze reep vrij droog en al met al maakt ie me niet gelukkig. 

- Nicolas, Dark Chocolate with Jambu, 72%. Achterop de verpakking lees ik dat jambu een soort waterkers is die typisch is voor Noord Brazilië. Welke soort cacao er gebruikt is staat niet vermeld wel dat de producent Baixo Tocantins uit Parà is. Meteen bij het openen is een krachtige, kruidige geur merkbaar, met tevens iets van perzik erin. De reep is weer erg donker en breekt zo strak als een lineaal. daarbij neemt het fruitige aroma alleen maar toe, snel proeven dus. Das raar, een smaak als een zeeslang, soms is ie er en soms verdwijnt ie weer. Het frisse fruitsmaakje plopt even op om net zo snel weer te verdwijnen, Een tweede smaakgolf geeft mij de sensatie van munt,  maar dan sterft de golf uit en blijft een vrij scherpe cacaosmaak die waarschijnlijk het resultaat is van een te krachtige roasting, als nagalm in mijn mond hangen. Volgens de beschrijving zou ik een kruidige nasmaak moeten proeven, maar die gaat aan mij voorbij... totdat ik vijf minuten later plotseling weer die munt smaak in mijn mond heb. Gelukkig is deze reep niet zo droog en al met al dus: leuke reep met een vreemde sensatie als toegift.

Benieuwd wat er nog meer te ontdekken valt? 
We zien elkaar op CHOCOA of het Chocoladefestival Amsterdam!
















Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

From London...with love

Choco-praat: Harrer- je blijft je verbeteren