Johoho en een fles met rum!

Er zijn mensen die er niets van moeten hebben, maar chocolade gecombineerd met een vorm van alcohol is een klassieker. Voor mij staat deze combinatie op de tweede plaats na pure chocolade en met ruime afstand tot de hazelnootrepen. De gebruikte alcoholvorm bij de repen van deze week is rum, een mooie keuze vind ik vanwege de grote overlap in de gebieden waar de grondstoffen voor deze ingrediënten verbouwd worden. Overal waar cacao groeit kan ook rietsuiker groeien en dus rum gemaakt worden. Het omgekeerde is echter niet waar. 


Een klassieker dus en zeker geen trend, maar toch, vanuit mijn chocoladevoorraad kijken drie rum-chocoladerepen me aan, laat ik het een revival noemen. Terwijl ik ze pak, bedenk ik: voedseltrends zijn eigenlijk decadente verschijnselen en rum-chocolade is daar een onmiskenbaar voorbeeld van. 

Voor ik ga proeven even wat technische info. Er zijn verschillende methodes om chocolade naar rum te laten smaken, maar deze drie makers kiezen dezelfde optie. De cacaobonen worden geweld in de rum voordat ze tot chocolade worden verwerkt. Alsnog zijn er dan weer verschillen, want hoe lang laat je dit duren en waarin laat je dit gebeuren. Van Pure Chocolate weet ik bijvoorbeeld dat de cacaobonen maar liefst een jaar in een echt houten rumvat worden bewaard. Hoe lang de andere makers de tijd nemen is mij onbekend, maar dit tijdrovende proces zorgt er natuurlijk wel voor dat deze repen slechts in een beperkte hoeveelheid verkrijgbaar zijn. Voor de liefhebbers altijd een goed verkoopargument. Over de gebruikte cacao is veel duidelijkheid. Pure gebruikt zijn standaardbonen van Mr. Bodie. Voor de Auro-reep zijn cacaobonen van het Saloy Estate gebruikt, waarvan Aoro ook andere repen in het assortiment heeft. Definite Chocolate kiest voor deze reep de bonen van Finca Elvesia, die ze ook voor hun koffie/zeezout reep gebruiken.
Bij de rumkeuze hebben alle drie de makers als door de natuur voorgeschreven een regionale aanbieder gekozen. Nu dan proeven:

- Pure Chocolate, Worthy Park Special Edition, 65%. De naam van deze reep geeft al aan welke rum is gebruikt. De reep is behoorlijk donker van kleur, de krak precies dat wat je wilt horen. De geur... rum, frisse rum, fruitig met perziken en ananas. Op de tong smelt de chocolade als sneeuw voor de zon, toch voel ik een klein beetje zandkorreltjes. Het scherp van de alcohol komt nu pas naar voren samen met de zoete chocolade. Het ontstaan van een volle melassesmaak is natuurlijk niet te vermijden. Wel jammer dat al die mooie fruitaroma's zich niet laten terugvinden in deze smaak. Na afloop heb ik een vrij droge mond en de nasmaak klinkt niet al te lang na.   

- Auro, Don Papa, 70%. Ook hier duidelijk welke rum is gebruikt. De reep ziet er wat kruimelig uit, de krak is luid en duidelijk. De geur is wat ik ken als "Rumkugel" bij Duitse bakkerijen. Het smelten heeft wat tijd nodig, tijd waarin de smaak zich kan ontwikkelen. Ik proef opvallende floralesmaken, van weeïg zoet tot fris tropisch. Mijn standaardbeeld van rum wordt op zijn kop gezet, maar ik ben dan ook geen rumexpert. Het mondgevoel was mooi glad, maar ook hier geen enorme nasmaak. 

-Definite, Dominican Rum, 75%. Alleen bij deze reep moest ik even zoeken welke rum is gebruikt, na wat speuren kwam ik uit op Barceló Rum. De reep glanst prachtig, de krak is wat mat. De geur heeft herkenbaar alcohol in zich, maar is niet uitgesproken rum of zo extravagant als de PURE reep. Deze reep geeft mij als eerste smaakindruk chocolade, een vrij sterke roasting, pas na een paar tellen komt de rum bij mijn smaakpapillen aan. Deze reep is van deze drie dan ook het hoogste in cacaopercentage, wat simpelweg betekent: minder suiker. Hier kan ik de combinatie gaan waarderen. In de rum proef ik ananasaroma's die ten opzichte van de sterke, haast koffieachtige, chocoladesmaak een mooi contrast bieden. Een beetje droog mondgevoel, maar wel een feest voor de proever. De nasmaak neemt flink wat tijd in beslag. 

Noem het hoe je wilt: klassiek, decadent of een trendy revival, deze combinatie blijft voor mij puur genot. 












 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

Choco-praat: Wouter Tjeertes, vijf jaar Pure Chocolate

Ghana, of de chocolatier zonder cacao