Zotter: of het ja en nee van water bij de bonen

Chocolade en water hebben een moeilijke verstandhouding met elkaar. Zo is bij elke chocolademaker het deel van zijn werkplaats waar water gebruikt wordt klein en duidelijk gescheiden van het droge deel waar de cacao verwerkt wordt. Water en cacaoboter gaan nou eenmaal niet samen. Processen als het malen, concheren en tempereren zijn alleen mogelijk door de viscositeit van de cacaoboter bij een bepaalde temperatuur en die zou door contact met water verloren gaan.   
Aan de andere kant: iedereen die enigszins serieus chocolade proeft, drinkt daarbij water. Reeds na enkele stukjes chocolade vlakt je waarneming af, het lijkt alsof je tong dichtslibt met chocolade. Om weer goed contrast te kunnen proeven is water drinken de beste oplossing. 
Het belang van water werd me weer eens duidelijk tijdens mijn bezoek aan de Zotter Erlebniswelt. 


De beste chocolade-experience in Europa is zonder twijfel Zotter Erlebniswelt. Toegegeven, je moet er een flinke rit voor over hebben, Riegersburg ligt in een uithoek van Oostenrijk, maar hier wordt de in eenieder van ons sluimerende chocoholic tot leven gewekt. 

Deze Erlebnis start klassiek met een (grappige) introductiefilm. Dan begint de tour en het proeven, de tour heet hier Genussweg. Als eerste krijg je diverse cacaobonen aangeboden. (Dit in tegenstelling tot de cacao-experience van Callebaut in Antwerpen, waar slechts tot slot wat bonen te zien zijn.) Al grijpt niet iedereen gretig naar deze bonen, ik zie toch zowel verbaasde als  aandachtig proevende gezichten om mij heen. 


De Genussweg blijkt een glazen wandelpad dat je langs het hele productieproces leidt. Beeldschermen en audiotour geven uitleg en voor je het weet sta je met je lepeltje vloeibare chocolade te proeven gevolgd door chocoladelampjes waarbij de concheertijden verschillen; nul, tien, twintig of dertig uur. Al enigszins verzadigd gaat het snoepen dan pas echt beginnen met de chocoladerepen, de bonbons en de chocopopcorn en -cornflakes. In de volgende ruimte staat de chocolademelk in diverse soorten en smaken te wachten waarna je nog chocoladeommantelde noten krijgt geserveerd waarna de beroemde gevulde repen het proeven afsluiten. 

Bij zoveel chocogeproef is water onontbeerlijk en gelukkig is dit ook in alle ruimtes beschikbaar. Aan het einde van de introductiefilm wordt al op het belang van het water drinken gewezen, maar het lijkt bij de meeste mensen toch vanuit een natuurlijke behoefte te komen naar de waterkraan te lopen. Ook mijn familieleden zoeken van klein tot groot naar de watertap. 


Het heldere water bij Zotter maakt het ons mogelijk te snoepen alsof we uitgehongerd zijn. Ter afwisseling biedt Zotter tussendoor ook water met een drupje azijn aan waardoor we weer fris en fruitig verder kunnen proeven. Bijzonder goed vielen de augurkjes in de smaak die helemaal aan het einde werden geserveerd.


Ik heb zoveel geproefd dat ik geen reep van de week heb. We draaien het eens om: koop een Zotter reep en vertel me hoe je hem vond.


De proeflepel die je aan het begin krijgt moet de hele tour mee. 





















  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

Choco-praat: Wouter Tjeertes, vijf jaar Pure Chocolate

Ghana, of de chocolatier zonder cacao