Is genot herhaalbaar ?
Voor veel mensen is chocolade een verwennerij waar ze af en toe eens zin in hebben, op zich niets mis mee, maar voor een chocoholic gaat het om meer dan "zin in hebben". Het genot dat chocolade brengt, geeft betekenis aan de dag en plaatst andere belevenissen in perspectief. En door zijn beperkte houdbaarheid krijgt dit genot een tijdslimiet. Een gelimiteerde chocoladereep verwordt dus niet tot een kapitaalgoed maar blijft een belevenis die ik plaats op een tijdlijn van geproefde chocolades. Deze belevenissen probeer ik onder andere door het schrijven van ChocoladebloG vast te houden. En natuurlijk kan ik het genot dat een gelimiteerde reep mij brengt niet herhalen. Maar ook het chocoladegenot van gangbare repen zijn niet te herhalen. Hoe goed een reep ook is, dat wat hij me brengt is altijd afhankelijk van mijn persoonlijke vorm. Op sommige dagen geniet ik veel meer van een melkreep dan op andere, soms bevalt een frisfruitige reep heel goed, maar soms had ik meer diepte willen ervaren. De beste repen echter brengen me altijd wat moois en altijd weer een ander aspect van hun smaak. Daarom blijf ik maar mooie chocolades proeven: puur voor het genot.
Tip: Je kunt repen best een tijdje bewaren, donker en koel in een afgesloten verpakking en niet samen met andere aromatische zaken. Maar vergeet niet op tijd te genieten. Het is raadzaam je chocoladecollectie af en toe door te kijken, op datum te sorteren en dan op tijd op te eten.
Gelimiteerd proeven dan maar:
Mesjokke, Limited Edition #3, Honduras, 72%: Een spannende geur komt mij tegemoet. Perzik met een rijpe zoetheid, maar ook plots een vlaag van sinaasappelbloesemhoning. Donker van kleur en donker van krak maakt deze reep een potente indruk. Smelten op de tong wil deze reep niet. Echt, ik moet er wel even op kauwen, maar dan. De smaak komt los en heel bijzonder ontstaat er eerst een dikke, donkere zoete indruk van noten (amandelen) waaruit vervolgens de cacao zijn gerookte karakter laat ontstaan. Een chocolade als een belevenis. Net tegen de tijd dat het misschien te dominant en opdringerig zou kunnen worden verdwijnt die rokerige smaak weer en komt er ruimte voor een fruitige zoetheid, pruimen, die langzaam steeds wat milder, tot zelfs wel wat dun wordt. Als mijn mond leeg is en ik even wacht komt er tegen mijn gehemelte als een nagalm toch de nasmaak van een stevige chocolade naar boven. Het mondgevoel blijft gedurende dit hele avontuur wel behoorlijk droog.
Reacties
Een reactie posten