Tijd (en ruimte) voor........Pacha de Cacao
Ik ken geen ander levensmiddel waarbij het verschil tussen de verse vruchtsmaak en de ons bekende eindproductsmaak zo tegengesteld is dan de cacaovrucht.
Het enige eetbare aan een verse cacaovrucht is de witte pulp die om de zaden (de latere cacaobonen) heen zit. Het aroma van deze pulp kan behoorlijk variëren, zowel wat karakter als wat intensiteit betreft. Denk aan een bedwelmende geur van vanille met de zwaarte van bloeiende orchideeën. De soort cacao, maar bijvoorbeeld ook de mate van rijpheid beïnvloedt, net als bij de cacaobonen, de smaak. De frisheid van de pulp verrast iedereen die hem voor het eerst proeft.
Op het Chocoa Festival twee jaar geleden was deze pulp als drank de hit van de week. Nu, met Chocoa 2021 online voor de deur (24-26 februari) blijkt dat dit festival de vinger goed aan de pols heeft in de cacaowereld, want ik heb daadwerkelijk enkele flesjes van deze drank, gemaakt van de pulp, in huis.
Pacha de Cacao heet het merk en is het werk van Marika van Santvoort.
Deze gedreven vrouw verzet bergen als het erop aankomt de cacaowereld te verbeteren. Een van die bergen bleek de Europese Unie te zijn. Cacao juice moest eerst door de EU als levensmiddel worden erkend. Geduld en cacao horen kennelijk bij elkaar.
Maar nu is het dus zover en is Marika's cacao juice, Pacha de Cacao op de markt.
Er valt van alle goeds over dit product te vertellen: het heeft een lange traditie, het is goed voor je met allerlei gezonde stoffen (magnesium, fosfor en vitamine B1), maar essentieel is de impact die het heeft op het inkomen van de boeren.
Omdat deze juice, naast de bonen, een extra inkomsten bron oplevert, helpt dit product mee aan het doorbreken van de armoede, welke wereldwijd nog steeds het startpunt van onze chocolade-"cultuur" is.
Marika haalt haar pulp uit Ecuador. Voor het bottelen wordt met water het gehalte cacaopulp tot 70% teruggebracht.
Let goed op: er wordt verder niets toegevoegd, ook geen suikers, en dat zal je zo gauw je de zoetheid proeft verbazen.
Dan de smaak: ik begin met ananas, mango, lychee en passievrucht te noemen waaraan ik probleemloos aardbei, kersen of baka bana aroma kan toevoegen. Daartegenover staat een frisheid zonder scherpte en net zoals mint een eigen frisheid heeft, zo heeft ook cacaopulp een eigen frisheid. Onvergelijkbaar, maar ik probeer het toch: de zoetheid van een kakivrucht met de frisheid van limoen maakt de smaak zo rijk als de tropen zelf. De geur heeft een intensiteit die de Haribo beren doen verbleken. De nasmaak is voor mij een sinaasappelhoning. Het voedsel van de goden zorgt dus ook voor een goddelijk drankje.
OOOOOH ZOOOOOO LEKKER.
En wat doe je daar dan mee. Drinken ligt voor de hand, dan haal je vast het beste qua gezondheid uit dit sap. Maar er is veel meer mogelijk. Tessa van Patesserie.com heeft er een lekker recept voor ontwikkeld. Ik zelf ben met een fles gin aan de gang gegaan, voor cocktails is deze drank ideaal. Wanneer er een ijsmaker is die cacao juice tot een sorbet gaat verwerken sta ik op de stoep, dat lijkt me heerlijk.
Ik kan kort zijn: dit wil je proeven! Pacha is te koop in 250ml flesjes waarvan er zes in een doosje zitten.
Voor freaks:
Het woord Pacha heeft in het Quechua (een inheemse taal) de betekenis van "ruimtetijd". Er zijn drie pacha's: Hanan pacha, Kay pacha en Ukhu pacha. Kort door de bocht vertaald als de boven wereld, deze wereld en de onderwereld, waarin Pachamama de vruchtbaarheidsgodin huist. Deze pacha's kunnen zowel gelijk als gescheiden in ruimte en tijd bestaan en hebben ook onderling verbindingen.
De smaak van Pacha de Cacao lijkt hier wel een vierde dimensie aan toe te voegen.
Marika, dank voor al je werk en dank voor Pacha de cacao. Je hebt mijn leven verrijkt.
Reacties
Een reactie posten