Chocoladebijbel als kerstcadeau, met gerookte chocolade

Wie chocolade als hobby heeft op zijn wenken bedienen, is de insteek van de Chocoladebijbel. 
En zelf chocolade maken is een goedkope hobby volgens Kees Raat, want met een paar honderd euro investeren kun je al aan de slag. 
Zelf doen is een kenmerk van hobbyisten, maar is ook wat ondernemers onderscheidt van loonslaven.
En al sinds zijn leertijd als 16-jarige bij Pompadour wil Kees zelf chocolade maken, maar niet in loondienst.

Van een kater had chocolatier, ijsmaker, schrijver, maar vooral dus ondernemer Kees Raat geen last. Na zijn boekpresentatie tijdens de Amsterdam Chocolate Night stond ik de volgende ochtend in zijn zaak Metropolitan aan de Warmoesstraat 135 in Amsterdam om met hem over zijn nieuwste boek te praten. En al was het de avond ervoor een fijn feest, Kees stak bij binnenkomst meteen van wal.
Praten met een chocofreak zoals hij, is een event waarbij je niet weet waarheen, waartoe en waarom, maar waarna je wel met een brede glimlach het pand verlaat.

Dit boek bekijkt met een open en eerlijke blik de uitdagingen die zelf chocolade maken met zich meebrengt. Stap voor stap worden de bewerkingsprocessen besproken en een zo simpel mogelijke oplossing aangeboden. Dat levert een bijzondere lijst werktuigen op. Vooral je föhn of verfafbrander blijkt multifunctioneel. Even knutselen met een houten kistje en een 40 Watt gloeilamp en je chocoladewarmhouder is klaar. En van schuursponsjes bonbonvormpjes maken is kinderspel. De enige grote aanschaf zou een walsje moeten zijn, maar voor € 250 biedt het internet al leuke machientjes aan.
Tja, waar Cargill enorme fabrieken voor bouwt, staat in zo'n 30 pagina's beschreven. Gelukkig wordt alles in perspectief gezet door de kanttekening (Perfectionisten: dit kan niet 100 procent perfect gebeuren). 
Om het even of je nu de chocolade zelf maakt of koopt, dit boek bevat ruim 150 recepten, zowel hartig als zoet met chocolade als ingrediënt. Om gewoon lekker zelf te maken. 
Op eigen initiatief zocht Kees een jaar geleden contact met uitgeverij Carrera Culinair. Zijn plan, een boek over "bean to bar" chocolade, werd gekruist met het verzoek de Chocoladebijbel te schrijven. Na een half jaar, waarin soms 20 recepten op een dag gemaakt en gefotografeerd werden, is er nu dit heerlijk boek. Al met al ruim 400 pagina's chocolade- en kookgenot van bean tot chocoladekroket. 
Al zit Kees Raat zijn hele professionele leven al in de chocolade, hij blijkt de ideale schrijver voor de hobbyist, omdat hij gelukkig nog de passie van een "amateur", een liefhebber, heeft en dat spat van dit boek. Ook hulde aan Mariëlle van der Goen, die dit boek tot lekker leesvoer heeft gemaakt.

Voor € 31,99 bij Bol.com of voor dezelfde prijs in de winkel, maar dan wordt hij wel gesigneerd. 
Ben je dan toch in de winkel koop dan ook de geroosterde chocolade. Tijdens het werken aan dit boek kwam dit idee op en samen met Frank's Smoke House is een heerlijke nieuwe reep ontstaan. 

Ik ga toch even proeven.
Dark milk smoked chocolate 60% heet de reep. De cacaonibs zijn een kwartiertje gerookt voor ze verder verwerkt zijn. Aan het einde zijn er nog wat hele nibs toegevoegd, samen met een paar vlokjes gerookt zout.
De grote harde pastille ruikt al meteen een beetje rokerig, maar zeker niet zwaar. Breken doet hij met een krak waar je van schrikt. Hij smelt lekker langzaam op de tong, maar ik vind dit nou uitgesproken een chocolade om ook eens op te kauwen. En dan die smaak. Veel meer fruit dan ik dacht. Het is alsof die lichte roostering veel van de frisse zuren uit de chocolade losmaakt. De zoutkorrels en nibs zijn een markante afwisseling in het mondgevoel en geven een robuust karakter, terwijl het geheel toch heel mild blijft. Geen angst dat hierna alles naar barbecue smaakt, hier is echt een mooie smaaktoon gevonden die verrassend fris werkt. 

Ik blijf Kees volgen. Hij wil steeds meer verschillende Zuid-Amerikaanse cacao's gaan gebruiken. Spannend!
Voor nu, koop dat boek, koop die chocolade.







Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

From London...with love

It's like...of: In de community