Kin & Co, het nieuwe, transparante chocoladeatelier
Het is zover: Kin & Co. Chocolate heeft afgelopen vrijdag officieel zijn deuren geopend.
Als een luis in de pels van de grote industriëlen is Kin & Co. letterlijk gevestigd in de schaduw van de Olam chocoladefabriek in Zaandijk. Hemelsbreed liggen beide nog geen 200 meter uit elkaar, toch zal niet iedereen zich realiseren wat het grote verschil is tussen het kleine craft-chocolate gebouwtje en de imposante, industriële chocoladefabriek. Maar eerst een stukje voorgeschiedenis.
Wie wel eens heeft rondgedwaald door Zaandijk, is er vast wel eens langs gelopen. Net naast "de Zaansche Molen", voor de brug naar de Zaanse Schans, is het prachtige winkeltje van Ingmar en Kinito gevestigd: "Smells like Chocolate". Hoe schattig en idyllisch deze plek ook is, echt geschikt om er chocolate te maken is dit beperkte gebouwtje niet. Tijden lang is er met de ruimte geworsteld, want zelf chocolade maken dat is wat dit stel wilde doen en waar craft-chocolate over gaat. Creatieve ideeën over uitbreiding of samenwerking waren er altijd wel maar de historische ruimte werkte niet mee.
Toch is er na verloop van tijd een groep van mensen ontstaan die wel mee wilden denken en ook mee wilden doen. Uiteindelijk zijn de krachten gebundeld. Matt, Hans, David, Rob en Ivar zijn aan boord gekomen en samen met Ingmar en Kinito vormen zij nu team Kin & Co. met als onderkomen het nieuwe, gelijknamige chocoladeatelier.
Letterlijk één straatje verwijderd van het schattige winkeltje, dat gewoon open blijft, heeft het team een plek gevonden die groot genoeg is om hun productie in onder te brengen en die tevens ruimte biedt om workshops te kunnen geven. Het pand was ooit als autowasstraat in gebruik, later als slijterij, maar team Kin & Co. heeft er een prachtige chocolaterie van weten te maken. In de bezoekersruimte staan tafels voor de workshops, er is plaats voor maximaal 30 personen en langs de wanden wordt het hele proces van chocolademaken uitgelegd. Maar pas echt verhelderend werkt de spectaculaire glazen wand die het gebouw in tweeën deelt en de productie van cacaoboon tot bonbon, truffel of chocolaatje letterlijk transparant maakt voor het publiek.
En dan zijn we er: transparantie is het grote verschil tussen craft-chocolate en industriële chocolade. De grote grijze wanden van de Olam fabriek gunnen je geen blik op dat wat er zich achter afspeelt. Anonieme cacaobonen verdwijnen in een gigantisch afgesloten ondoorzichtig gebouw en komen er als anonieme chocolade weer uit. Hoe anders is dat bij Kin & Co., ga zelf maar kijken. Je kunt ZIEN wat er gebeurt, wie er werkt en de herkomst van de cacao is bekend. Momenteel wordt voor de productie zowel cacao uit Madagaskar gebruikt als ook uit Angola. In de toekomst zal het aandeel Angolese cacao alleen maar toenemen. Kin & Co. is de thuisbasis van het merk N'GOLA.
In de planning zijn chocoladetours door Zaandijk die ter afsluiting een workshop bij Kin & Co. krijgen. Dat daarbij een directe confrontatie tussen bulk-chocolade en craft-chocolate op loopafstand van elkaar is te beleven, maakt de Zaanstreek uniek.
Wie de (h)eerlijke producten wil kopen die team Kin & Co maken kan nog steeds terecht bij "Smells like Chocolate'. Ook kun je hier in alle rust van een lekkere kop chocolademelk genieten. Maar wie wil leren over chocolade in al zijn facetten en zelf aan de slag wil, boekt een workshop bij Kin & Co.
De historische betekenis van cacao in deze streek kan niet overschat worden en met Kin & Co krijgt dit verleden er een transparante toekomst bij.




Reacties
Een reactie posten