onder chocoholics

Wanneer je je onder soortgenoten begeeft geeft dit altijd een ontspanne gevoel. Die ene bindende factor kan je samenbrengen met mensen waar je in bijna alles van verschilt. Chocolade is zo'n factor, elkaar daarbij ontmoeten geeft een klik.
"Chocoholics aller landen verenigt u" was afgelopen zaterdag het devies en zo ging ik naar het Royal  Tropical Institute voor het 7de Origin Chocolate Event. Heerlijk was het om ongegeneerd te kunnen watertanden en kwijlen maar vooral om veel te proeven van al het goeds dat hier was uitgestald.  Zoals de naam van het event zegt ging het om chocolade met een bepaalde herkomst. Uit alle cacao aanbouw gebieden waren er wel producten vertegenwoordigt. En hoewel ieder natuurlijk zijn eigen product als het beste presenteert is er een onderlinge verbondenheid merkbaar die cacao tot een internationaal vredesbesprekingen middel zou kunnen maken. Echter over smaak kun je van mening verschillen.


Ik heb werkelijk top chocolade geproefd (Krak chocolade), lekker en verrassende chocolade maar  toch ook een stel mislukkingen over mijn tong laten gaan. Vooral de chocolademelk test was voor mij een teleurstelling.
Interessant was een lezing over het cadmium gehalte in chocolade. Kort gezegd kwam deze lezing erop neer dat de nieuwe EU wet die per 2019 in werking treed een plafond stelt aan hoeveel cadmium er in chocolade en cacaopoeder mag zitten. Voor de grote bulk industriële melk chocolade uit Afrika zijn er geen problemen maar juist de bijzondere soorten pure repen uit Zuid-Amerika lopen het gevaar niet meer verkocht te mogen worden. De handel schijnt echter nauwelijks te reageren en dat is toch verbazingwekkend. Wellicht dat dit thema hier nog eens ter sprake komt.

 
Er zat een reep in de goody bag en dus hier de bespreking van dit gegeven paard. Het betreft de Hoja Verde 58% + Chia. Het is een Arriba cacao uit Equador met Chia 'wonder" zaad gecombineerd. Wie zelf wel eens Chia zaad heeft gebruikt weet dat dit een tamelijk neutraal smakend zaadje is dat een soort van glibberende kikkerdril word bij verwerking. Alle complimenten voor de makers die in staat blijken om dit goedje in een reep te verwerken maar ik moet zeggen het voeg niet veel toe aan de smaak. Wel is een lekkere crunchy bite het gevolg. De chocoladesmaak is voor mij echter niet echt spectaculair genoeg om naar deze reep op zoek te gaan. Er zit geen zuur/fris in de smaak, het bitter is mij niet diep genoeg en de nasmaak doet me aan gepasteuriseerde melk denken.
Als je zo nodig gezond wilt doen gebruik dan niet je chocolade daarvoor.

Op naar volgende week met twee bijzondere repen.

Tip: 24 & 25 februari chocolade festival 2018 in Amsterdam!








Reacties

Populaire posts van deze blog

Marketing en strategie

Choco-praat: Wouter Tjeertes, vijf jaar Pure Chocolate

Craft Chocolate Cuba of het versprinngend perspectief